120 bakjes per minuut | evmi

2021-12-18 03:48:26 By : Mr. Guibin Zheng

In het jaar 2025 moet verpakkingsmateriaal volledig recyclebaar zijn. De ontwikkelingen op dat gebied zijn dan ook van groot belang. Dampack bedacht het concept voor een zogenaamde BeeMagicTray en Klebo Techniek ontwikkelde de machine.

Verpakkingsleverancier Dampack uit Werkendam ontwikkelde en patenteerde een kunststof schaal voor gebruik in het supermarktschap. De bodem van de tray bevat een speciale honingraatstructuur die zorgt voor minder vochtverlies uit voedsel en een betere houdbaarheid. En een heel belangrijk aspect is dat het dienblad van één materiaal is gemaakt - klaar voor 2025.

De machines die deze trays produceren zijn gebouwd door Klebo Techniek uit Holten, een machinebouwer met veel expertise in thermische en ultrasone lasprocessen. Nadat de hele wereld was afgespeurd, vond Dampack de benodigde innovatiekracht en oplossingscapaciteit in eigen Nederland. En in die constructie kan Lenze een belangrijke bijdrage leveren aan de optimalisatie van niet alleen de output, maar ook de OEE, de flexibiliteit en veiligheid van de machine.

De output van de eerste machine was ongeveer tachtig tot negentig stuks per minuut. Het doel? Honderdtwintig trays per minuut. En het liefst met een systeem dat wereldwijd te ondersteunen is, maar waarbij Klebo niet afhankelijk zou zijn van een system integrator. Dus de risico's bij de klant weghalen, veel standaardisatie en gebruik maken van data voor OEE en predictive maintenance.

Johan Klein Leetink en Rob Spekreijse vertellen over de samenwerking tussen Klebo en Lenze. Klein Leetink: “We wilden in ieder geval eigenaar blijven van de oplossing. Onze programmeur gaf aan dat het het beste zou zijn om de besturing van de machine op blokniveau te bouwen. Dit geeft veel meer ontwerpvrijheid en maakt het voor ons heel gemakkelijk om klantspecifiek te leveren. We kwamen nogal wat verschillende wensen van onze klanten tegen en wilden snel kunnen reageren. Dan is het handig als u veel van uw vragen aan één partij kunt voorleggen. Toen we na enkele andere leveranciers in contact kwamen met Lenze, werd al snel duidelijk dat we niet alleen onze wensen aan hen konden voorleggen, maar ook met dezelfde filosofie konden werken.”

Spekreijse zag hoe de aanpak van modularisering ook bij Lenze gemeengoed was. “Op alle vlakken zagen we overeenkomsten. Niet alleen wat betreft de modulaire aanpak van de besturing, maar je ziet dat Lenze een familiebedrijf is en die sfeer past ook bij ons bedrijf. Korte lijnen, geen arrogante houding, maar je hebt echt het gevoel dat ze betrokken zijn bij jou en je project. We waren erg onder de indruk van hun aanpak, zowel op communicatief als technisch vlak.”

'Samen denken, samen doen, samen produceren'

Het hele concept van de machine werd onder de loep genomen. “Die stip op de horizon hadden we”, zegt Klein Leetink. “Honderdtwintig trays per minuut. Alle onderdelen van het proces gingen onder het vergrootglas, van de invoer van het materiaal tot de uitvoer van het eindproduct. Dankzij de maatsoftware van Lenze kwamen we tot de conclusie dat bepaalde bewegingen anders kunnen. Elk aspect van de lijn werd volledig herberekend.”

Met de modulaire opbouw van de aandrijftechniek en procesbesturing is de machine tot in detail aan te sturen. Dat is op zich heel belangrijk, maar Spekreijse legt uit dat de echte waarde verder gaat dan dat. “Voor de service hebben we straks veel informatie op detailniveau tot onze beschikking, zonder dat we de productinformatie of receptuur nodig hebben. Hierdoor kunnen we de status van de verschillende componenten heel goed monitoren.”

Ook in het proces zelf hebben de modulaire opbouw en de indeling van de processtappen een groot verschil gemaakt. “De positionering van het sluitdoek was nog niet goed onder controle. De servotechnologie van Lenze heeft echt een verschil gemaakt. Hiervoor gebruiken we verschillende servomotoren en met een klein trucje - het geheim van de smid zeg maar - konden we dat blad niet alleen heel precies positioneren, maar ook de snelheid van dat positioneren enorm verhogen. Een eigen idee met de uitwerking van Lenze.”

De verschillende stappen in de machine zijn achtereenvolgens het ontstapelen van de trays, het invoeren in de lijmtakmachine, het plaatsen van de plaat, het lassen en het controleren van de stapeling. Dan zijn er handelingen als pick & place, afrollen van folie, temperatuurregeling van de seal, het aandrijven van de baan en het synchroniseren van alle bewegingen. Spekreijse: “We hebben de afzonderlijke handelingen als aparte softwarefunctieblokken ingericht, wat de indeling van de machine erg flexibel maakt. Maar het samenspel van dit alles moet zeer nauwkeurig worden berekend om tot een optimale afstemming van de positiecontroles te komen. Alle processen sluiten mooi aan bij wat wij willen en de samenwerking is fijn. Inmiddels zijn ook de volgende twee projecten in uitvoering.” “Voor ons zit de meerwaarde van deze samenwerking in verschillende aspecten, die we tijdens deze samenwerking heel goed hebben leren kennen. Zo heeft Lenze een goede aftersales, productie in alle delen van de wereld, veel gestandaardiseerde, makkelijk te programmeren besturing en is er veel data uit af te lezen. Dat helpt ons de OEE verder te verhogen. Dit omvat conditiebewaking en gegevens van de verschillende functionele onderdelen van de machine. We zien direct op welke punten afwijkende waarden voorkomen en in combinatie met de informatie over de aandrijfsystemen hebben we direct de vinger aan de pols. Zo kunnen we ook zien waar er nog winst te behalen valt bij bijvoorbeeld het overstappen van het ene product naar het andere. Met de aanvoerinformatie, kwaliteitsdata, uitval, metingen en data uit de procesflow, maar ook uit de I/O-modules en de sensoren heb je ongelooflijk veel informatie tot je beschikking en kun je elk aspect tot in het kleinste detail analyseren . Dankzij toegang op afstand, de visualisatie en de verbinding met de cloud leer je van de levenscyclus van de machine en zijn invloed op de OEE. Het is goed om zo open mogelijk te blijven in je analyse, omdat je zo ook direct inzicht krijgt in nog onbekende factoren. En die informatie hebben we ook opgedeeld in blokken.”

Klein Leetink ziet dat het uiteindelijk draait om de mensen die samen een project uitvoeren. “Je moet elkaar begrijpen, weten wat de klant bedoelt en aanvullende of ontbrekende informatie opvragen. Lenze heeft onze medewerkers opgeleid om ook op afstand ondersteuning te kunnen bieden. Zo blijven we aan de bal. En hoe verder je het proces automatiseert, hoe zekerder en veiliger de installatie is.”

Op vrijdag 3 december vond de kick-off meeting van de 'Food2Food 2.0 Coalition' plaats. Deze coalitie bestaat uit ruim dertig ketenpartners die zich inzetten voor circulair gebruik van plastic. De focus ligt op een industriële test van CurvCode, een Nederlandse innovatie voor het scheiden van kunststoffen uit afvalstromen.

Twee jaar na lancering haalt verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot een investering op van € 9 miljoen. Pieter Pot is in oktober gestart in België en de start-up wil met het groeigeld verder uitbreiden naar nieuwe West-Europese markten.

Packaging Innovations is terug: 17 en 18 november 2021 stond Taets in Zaandam in het teken van (consumenten)verpakkingen. Rowdy van den Nieuwenhuizen, Hoofd Marcom en Content bij Easyfairs: “We hebben als organisatie erg genoten van de gesprekken die onze exposanten, partners en bezoekers met elkaar hadden. Daarnaast waren wij...

Super aanbieding! 1 jaar slechts € 49,99 ex. VAT

In de zesde editie van EVMI staan ​​niet één, maar twee thema's centraal: Carrière en Proces & Productie. Het is dan ook een heel gevarieerd aantal geworden!

De Verpakkingsspecial 2021 is verschenen en nu ook als digitaal magazine te lezen.

Ontvang elke dinsdag en donderdag de gratis digitale nieuwsbrief van EVMI en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie.